Savonlinnan hyvinvointimessuilla riitti nähtävää ja kuultavaa paljon. Yhdistykset, yritykset ja julkiset toimijat olivat hienosti yhdistäneet voimansa. Tarjolla oli hyvinvointiin liittyviä esityksiä ja palveluita, joita alueemme väestöllä on mahdollisuus hyödyntää.

Yksi esittelypiste pysäytti erityisesti aiheuttaen voimakkaan ja ennalta arvaamattoman tunnereaktion. Silmät kostuivat ja palan tunne nousi kurkkuun. Hetkeksi piti keskeyttää seinällä olevan julisteen lukeminen, mutta otin siitä kuvan, ja palasin koskettaviin teksteihin myöhemmin.

Lasten ja nuorten pisteellä oli tarralapuin kerätty nuorilta heidän toiveita vanhemmilleen. Toisaalta vanhemmat olivat myös kirjoittaneet toiveita lapsilleen.

Kovin ”vähäisiltä” tuntuivat nuorten toiveet ja odotukset. Kommentteja nuorilta oli valtava määrä. Vain hyvin harvoissa toivottiin kulutustavaraa. Aivan valtaosassa esillä oli välittäminen.

Toivelistalla oli huolehtimista, kiinnostusta nuoren asioihin, tukemista, rakkautta, kannustusta, rehellisyyttä, uskollisuutta, suojelemista, kuuntelemista, läsnäoloa, neuvoja, halauksia, liikuntaa, terveyttä vanhemmille, vähemmän murehtimista ja lopuksi ”bensaa mopoon”.

Lapset ja nuoret eivät tietenkään ole irrallaan perheistään ja lähisukulaisistaan, ja tiedämme, että monet perheetkin tarvitsevat tukeamme. Tämän vuoksi olikin hienoa nähdä, miten paljon eri yhdistysten ja julkisten organisaatioiden ihmiset ovat meidän kaikkien tukena, kun me sitä tarvitsemme.

Seudullamme on viime kuukausina kiinnitetty erityistä huomiota myös nuorten päihteiden käyttöön. Uutena toimintana onkin nyt alkamassa Sosterin, Savonlinnan kaupungin ja poliisin yhteisesti järjestämä ankkuripoliisitoiminta.

Tulevaisuudessa pääsemme yhdistämään voimamme ja osaamisemme monien toimijoiden, kuten koulujen, ankkuripoliisin, etsivän nuorisotyön, Savonlinnan nuorten ohjaamon ja Setlementti Linnalan nuorten kanssa. Yhteisenä tavoitteena ovat mahdollisimman hyvät tukiverkot alueemme lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen.

Seutumme ikärakenne vaatii myös paljon panostuksia ja uusia innovaatioita, jotta ikäihmisten entistä parempaa arjessa pärjäämistä saadaan tuettua riittävästi. Tärkeää on, että ikääntyneet säilyttävät itsenäisen tai tuetun toimintakyvyn mahdollisimman pitkään. Ikäihmisten turvallisuuden ja hyvinvoinnin lisääminen onkin jo ollut yhtenä selkeänä painopistealueena.

Nyt on aika yhteisvoimin panostaa entistä enemmän myös lasten ja nuorten hyvinvointiin, jotta meillä on tarmokkaita savonlinnalaisia tulevaisuudessa entistä enemmän.