Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kuitulaboratorio on yksi keskeisistä kehityksen avaintekijöistä Savonlinnassa. – Luonnonvarakeskus sijoitti strategisen toimipisteensä Kuitulaboratorioon ja nyt on otettava seuraava iso askel resurssien reippaaksi lisäämiseksi sekä biotuotekeskuksen osaamiskeskuksen kehittämiseksi, Panu Peitsaro esittää.

– Suomessakin ainutlaatuinen Kuitulaboratorio kasvattaa osaamistaan Luonnonvarakeskuksen sijoittumisen myötä ja laajentaa tutkimus- ja tuotekehitysosaamistaan puiden kasvullisen lisäyksen automatisointiprosesseihin, Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri iloitsee.

Tällä hetkellä Kuitulaboratoriossa työskentelee yli 30 henkilöä ja opiskelijoiden lopputöitä on valmistunut jo kymmeniä eri asteissa.

– Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu taustajoukkoineen ja Kuitulaboratorion johtaja Tapio Tirri ovat tehneet hyvää työtä, Peitsaro painottaa.

– Laboratorio on verkostoitunut prosessien kehittämisessä mm. Aalto-yliopiston kanssa, myös yritykset sekä VTT on saatu toimintaan mukaan.

– Verkottuminen on tärkeä osa laboratorion markkinointia, Tapio Tirri vahvistaa.

Kansainvälinen biotuotekeskus

– Juuri nyt on oikea momentum ottaa suurempi lisäloikka Kuitulaboratorion toiminnassa. Savonlinna Worksin konepajalla valmistettavien DD-pesureiden testausympäristön lisäksi Kuitulaboratoriosta olisi kehitettävä biotuotteiden tutkimuksen ja tuotekehityksen johtotähti Suomessa, Peitsaro esittää.

Kotimaisen metsäbiotalouden keskeisistä henkilöistä esimerkiksi Kari Jordan sopisi savonlinnalaislähtöisenä erinomaisesti keskuksen keulakuvaksi ja kokoamaan kumppanuudet keskeisistä metsätalouden toimijoista Suomessa, Peitsaro ehdottaa.

– Tavoitteena saada aikaan vahva elinvoiman kehitysruiske alueelle sekä keskus, joka ennakkoluulottomasti tutkii ja jalostaa uusia biotuotteita. Muovipakkaukset eivät ole enää moneltakaan osin tätä päivää ja keskus toisi samalla vahvaa kansainvälistä kiinnostusta Suomea kohtaan, Peitsaro painottaa.